TRADYCYJNY, ANGIELSKI A MOŻE NAKED CAKE (NAGI)?

JAKI TORT WYBRAĆ? OTO JEST PYTANIE!

Jaki tort wybrać? To jedno z najczęściej zadawanych pytań przez naszych klientów. Nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ gusta, oczekiwania i potrzeby są bardzo zróżnicowane. W naszej cukierni torty dzielimy na trzy główne grupy: torty tradycyjne, torty angielskie oraz torty naked cake (nagie torty). Chcemy pomagać naszym klientom w podjęciu tej niekiedy trudnej decyzji, dlatego poniżej znajduje się porównanie tych trzech typów tortów z uwzględnieniem takich cech jak smak, dekoracja, stojak, porcjowanie i cena (jeśli oglądasz stronę w wersji mobilnej, to tabela jest dostępna tylko w wersji na monitory komputerowe). W razie pytań zawsze służymy pomocą. Jeśli znalazłeś swój tort marzeń i nie wiesz, do której grupy można go zaliczyć, to wyślij do nas jego zdjęcie - ocenimy czy jesteśmy go w stanie wykonać i ile będzie kosztował. 

CECHA TORT TRADYCYJNY TORT ANGIELSKI TORT NAKED CAKE

SMAK

 

Torty tradycyjne dostępne są w wielu smakach opartych na bitej śmietanie lub kremach z alkoholem. Każde piętro może być w innym smaku. 

 

Torty angielskie dostępne są w kilku smakach opartych na bitej śmietanie i innych dodatkach. Każde piętro może być w innym smaku. Nie ma możliwości wyboru tortów z kremami.

 

Torty naked cake dostępne są w wersji z jasnym ciastem jogurtowym lub ciemnym ciastem czekoladowym. Zawsze wykonywane są z bitej śmietany i świeżych owoców. Nie ma możliwości wyboru tortów z kremami. 

DEKORACJA

Torty tradycyjne dekorowane są bitą śmietaną, przez co są bardzo delikatne i łatwo je uszkodzić. Torty tradycyjne mogą mieć tylko proste dekoracje z użyciem kwiatów, owoców, perełek, a niekiedy również wstążek. Torty dekorowane bitą śmietaną mogą być kolorowe (wyjątkiem jest kolor czarny, który jest niemożliwy do uzyskania). 

 

Torty angielskie dekorowane są masą cukrową, która umożliwia wykonywanie bardzo różnorodnych dekoracji. Torty mogą być pikowane perełkami, tłoczone wzorami, cieniowane kolorami, obkładane cukrowymi płatkami róż, wstążkami i taśmami z cyrkoniami. Możliwe jest wykonanie również wielu innych dekoracji. 

 

Torty nagie (typu naked cake) dekorowane są zawsze tylko bitą śmietaną i świeżymi owocami. Można określić jak bardzo widoczne mają być warstwy ciasta. Tort nagi można wykonać w wersji z zaciekami z ciemnej czekolady. 

 

STOJAK

Ze względu na swoją delikatną dekorację nie wykonujemy tortów tradycyjnych na stojakach ukrytych. 

 

Torty angielskie mogą być wykonywane na wszystkich stojakach dostępnych w naszej cukierni. 

 

Nagie torty najlepiej prezentują się na stojakach ukrytych i żaglach.

 

PORCJOWANIE Porcjowanie tortów tradycyjnych jest proste, ponieważ bardzo łatwo się kroją. W zależności od rodzaju stojaka można je porcjować zaczynając od dowolnego piętra.  Porcjowanie tortów angielskich wymaga użycia ostrego noża. Zdecydowanie odradzamy moczenie go w ciepłej wodzie, ponieważ masa cukrowa zacznie się rozpuszczać.  Porcjowanie nagich tortów jest proste, ponieważ bardzo łatwo się kroją. W przypadku stojaków ukrytych należy zacząć krojenie od górnego piętra.
CENA

Torty tradycyjne są tańsze od tortów angielskich i naked cake. 

 

Torty angielskie są w tej samej cenie co torty naked cake, ale są droższe od tortów tradycyjnych. 

 

Torty naked cake są w tej samej cenie co torty angielskie, ale są droższe od tortów tradycyjnych. 

 

 

UWAGA: Wszystkie torty należy przechowywać w chłodni lub lodówce. Torty bardzo łatwo przyjmują zapachy z otoczenia, dlatego stanowczo odradzamy przechowywanie ich razem z wędlinami, rybami czy serami. 

Warto zapytać obsługę restauracji lub sali weselnej o to, czy dysponuje odpowiednimi warunkami do przechowywania tortu. Jeśli nie ma możliwości przechowywania tortu weselnego, wówczas istnieje możliwość ustalenia transportu na daną godzinę - usługa jest płatna dodatkowo i wyceniana indywidualnie. 

Skontaktuj się z nami:

Biuro tel. 71 398 79 74

Mariusz Pycyk tel. 691 507 679

Joanna Fatyga tel. 887 712 374

email: cukiernia@cukierniapycyk.pl