Bądź na bieżąco!
Skontaktuj się z nami:
Biuro tel. 71 398 79 74
Mariusz Pycyk tel. 691 507 679
Joanna Fatyga tel. 887 712 374
email: cukiernia@cukierniapycyk.pl
UWAGA: Wszystkie torty należy przechowywać w chłodni lub lodówce. Torty bardzo łatwo przyjmują zapachy z otoczenia, dlatego stanowczo odradzamy przechowywanie ich razem z wędlinami, rybami czy serami.
Warto zapytać obsługę restauracji lub sali weselnej o to, czy dysponuje odpowiednimi warunkami do przechowywania tortu. Jeśli nie ma możliwości przechowywania tortu weselnego, wówczas istnieje możliwość ustalenia transportu na daną godzinę - usługa jest płatna dodatkowo i wyceniana indywidualnie.
CECHA | TORT TRADYCYJNY | TORT ANGIELSKI | TORT NAKED CAKE |
SMAK |
Torty tradycyjne dostępne są w wielu smakach opartych na bitej śmietanie lub kremach z alkoholem. Każde piętro może być w innym smaku. |
Torty angielskie dostępne są w kilku smakach opartych na bitej śmietanie i innych dodatkach. Każde piętro może być w innym smaku. Nie ma możliwości wyboru tortów z kremami.
|
Torty naked cake dostępne są w wersji z jasnym ciastem jogurtowym lub ciemnym ciastem czekoladowym. Zawsze wykonywane są z bitej śmietany i świeżych owoców. Nie ma możliwości wyboru tortów z kremami. |
DEKORACJA |
Torty tradycyjne dekorowane są bitą śmietaną, przez co są bardzo delikatne i łatwo je uszkodzić. Torty tradycyjne mogą mieć tylko proste dekoracje z użyciem kwiatów, owoców, perełek, a niekiedy również wstążek. Torty dekorowane bitą śmietaną mogą być kolorowe (wyjątkiem jest kolor czarny, który jest niemożliwy do uzyskania).
|
Torty angielskie dekorowane są masą cukrową, która umożliwia wykonywanie bardzo różnorodnych dekoracji. Torty mogą być pikowane perełkami, tłoczone wzorami, cieniowane kolorami, obkładane cukrowymi płatkami róż, wstążkami i taśmami z cyrkoniami. Możliwe jest wykonanie również wielu innych dekoracji.
|
Torty nagie (typu naked cake) dekorowane są zawsze tylko bitą śmietaną i świeżymi owocami. Można określić jak bardzo widoczne mają być warstwy ciasta. Tort nagi można wykonać w wersji z zaciekami z ciemnej czekolady.
|
STOJAK | Ze względu na swoją delikatną dekorację nie wykonujemy tortów tradycyjnych na stojakach ukrytych.
|
Torty angielskie mogą być wykonywane na wszystkich stojakach dostępnych w naszej cukierni.
|
Nagie torty najlepiej prezentują się na stojakach ukrytych i żaglach.
|
PORCJOWANIE | Porcjowanie tortów tradycyjnych jest proste, ponieważ bardzo łatwo się kroją. W zależności od rodzaju stojaka można je porcjować zaczynając od dowolnego piętra. | Porcjowanie tortów angielskich wymaga użycia ostrego noża. Zdecydowanie odradzamy moczenie go w ciepłej wodzie, ponieważ masa cukrowa zacznie się rozpuszczać. | Porcjowanie nagich tortów jest proste, ponieważ bardzo łatwo się kroją. W przypadku stojaków ukrytych należy zacząć krojenie od górnego piętra. |
CENA | Torty tradycyjne są tańsze od tortów angielskich i naked cake.
|
Torty angielskie są w tej samej cenie co torty naked cake, ale są droższe od tortów tradycyjnych.
|
Torty naked cake są w tej samej cenie co torty angielskie, ale są droższe od tortów tradycyjnych.
|
Jaki tort wybrać? To jedno z najczęściej zadawanych pytań przez naszych klientów. Nie ma na nie jednoznacznej odpowiedzi, ponieważ gusta, oczekiwania i potrzeby są bardzo zróżnicowane. W naszej cukierni torty dzielimy na trzy główne grupy: torty tradycyjne, torty angielskie oraz torty naked cake (nagie torty). Chcemy pomagać naszym klientom w podjęciu tej niekiedy trudnej decyzji, dlatego poniżej znajduje się porównanie tych trzech typów tortów z uwzględnieniem takich cech jak smak, dekoracja, stojak, porcjowanie i cena (jeśli oglądasz stronę w wersji mobilnej, to tabela jest dostępna tylko w wersji na monitory komputerowe). W razie pytań zawsze służymy pomocą. Jeśli znalazłeś swój tort marzeń i nie wiesz, do której grupy można go zaliczyć, to wyślij do nas jego zdjęcie - ocenimy czy jesteśmy go w stanie wykonać i ile będzie kosztował.